Olika typer av lån

Det finns en rad olika typer av lån som du kan använda dig av när du är i behov av att låna pengar. Med ett lån får du finansiell hjälp från en bank, kreditgivare eller långivare som är villig att erbjuda dig ett lånelöfte. Orsaken till varför man är i behov av pengar kan variera kraftigt. Det kan t.ex. handla om att du vill investera i en ny bostad, men det kan också handla om en renovering i hemmet, en ny bil eller en utbildning som du behöver betala för.

I Sverige finns det inte bara många olika typer av lån, utan även många olika långivare. Den stora konkurrensen har gjort att villkoren blivit allt mer bekväma, men vilka villkor och krav som lånet har beror på vilken låneform du väljer. Här nedan kommer vi att titta närmare på olika lån som erbjuds i Sverige, hur dessa kan användas och hur de fungerar.

Privatlån

Privatlånet är idag en av de vanligaste låneformer för den som vill kunna använda pengarna så fritt som möjligt. Beloppen ligger oftast någonstans mellan 10.000 kronor och 500.000 kronor, men kan variera beroende på aktör. Här lånar du utan säkerhet och får oftast en lång löptid på 1-15 år beroende på belopp. En kreditupplysning kommer alltid att tas när du lånar pengar.

Bolån

Bolånet riktar sig till dig som vill låna pengar till en bostad. Här är det viktigt att veta om att du inte kan låna det fullständiga beloppet, utan behöver själv stå för kontantinsatsen. I ett bolån använder man sig av lägenheten eller huset som säkerhet. Det innebär att banken har rätt att gå in och använda bostaden som pant om det skulle vara så att du inte kan betala tillbaka. Kraven är hårda och betalningsanmärkningar accepteras sällan.

SMSlån

SMSlån är kända för sina mycket snabba utbetalningstider. Här kan du oftast få pengarna på kontot inom loppet av bara några minuter, men beloppen är sällan höga och ligger vanligtvis mellan 500 kronor och 3000 kronor. Detta är en låneform som fungerar som en snabblösning för den som behöver låna direkt. Löptiden är kort och oftast har du bara 14-60 dagar på dig att betala tillbaka hela beloppet, inklusive den höga räntan som tillkommer.

Billån

Vill du låna pengar till en ny bil kan du använda dig av ett privatlån, men du kan också använda dig av ett klassiskt billån. Ett billån fungerar nästan på samma sätt som ett bolån. Här använder du dig av fordonet som säkerhet för lånet och får inte låna hela beloppet. Det krävs således att du har pengar sparade till kontantinsatsen eller att du finansierar detta på ett annat sätt, t.ex. genom att låna även här.