Vad krävs för att låna pengar?

I Sverige finns det mängder med olika långivare att använda sig av när du är i behov av att låna pengar. Alla långivare har sina egna villkor och krav för att du ska kunna ansöka – och få ett lån beviljat. Trots det finns det ändå några grundkrav som majoriteten av alla banker har. Här kommer vi att titta närmare på dessa krav, så att du vet vad som gäller.

Kraven varierar inte bara beroende på långivare, utan också på grund av vald låneform. Ett bolån med miljonbelopp kommer t.ex. att kräva mer än ett SMSlån på några enstaka tusenlappar. Det är viktigt att du läser igenom vilka krav som gäller och att du ser till att uppfylla dessa. På så sätt ”slösar” du inte kreditupplysningar i onödan och kan istället välja en aktör vars krav du vet att du uppfyller.

Krav för att låna pengar

Vad är det då för grundkrav som gäller?

  • Du måste vara minst 18 år gammal (ibland minst 20 år)
  • Du måste vara folkbokförd i Sverige i minst 1 år
  • Du måste ha ett svenskt personnummer
  • Du måste kunna uppvisa en taxerad inkomst
  • Ingen skuld hos Kronofogden eller betalningsanmärkning

Observera att betalningsanmärkningar kan accepteras hos ett flertal långivare. Betalningsanmärkningar brukar vara okej om du vill ansöka om ett privatlån eller ett snabblån, men sällan för billån, företagslån eller bolån. Vi rekommenderar att du försöker ha en så städad ekonomi som möjligt innan du skickar din ansökan, för att på så sätt öka dina chanser. Vet du med dig att risken för avslag är stor kan du ansöka tillsammans med en medsökande eller använda en borgenär.